Waarom ventileren?

De lucht in u woning wordt door u zelf elke dag vervuild, door te ademen, zweten, douchen, koken en te verwarmen. dan nog niet gesproken over wat je huis zelf vervuild. Omdat de huizen van tegenwoordig aan strenge isolatie normen moeten voldoen , moet er dus een goed ventilatie systeem geplaatst worden. Als dit echter niet zou gebeuren ,zal er een muffe en vervuilde lucht ontstaan die heel veel verschillende ongemakken met zich mee kan brengen zoals , mijten, schimmelvorming, overbrengen van bacteriën, virussen. Een slecht binnenklimaat kan dus zorgen voor heel wat gezondheidsproblemen , oogiritatie, drogekeel, hoofdpijn, ademhalingsproblemen, allergieën… Zoals velen mensen dus denken dat door een paar keer per week de ramen open te zetten allles in orde is , heeft het mis. Wat je hiermee bereikt is maar een tijdelijke oplossing en bovendien niet gecontroleerd. Wat kan leiden tot geluidshinder en andere ongemakken .

Welke ventilatie systemen bestaan er zoal?

A systeem

A systeem ventilatie werkt met een natuurlijke toevoer en afvoer , hier komt dan ook geen toestel bij kijken. Dit systeem kan worden toegepast in bestaande woningen , maar dit systeem wordt zelfde tot niet meer gebruikt.

B systeem

B systeem werkt met een mechanische toevoer en natuurlijke afvoer, de verse lucht wordt in de ruimtes

waar het nodig is toegevoerd en de afvoer van de ruimtes gebeurd op een natuurlijke manier.

E systeem

E systeem is een energie besparend systeem dat voor de hedendaagse woning met lage temperatuur zeer interessant kan zijn, voldoet ook eveneens aan alle vereiste.De toegevoerde en afgevoerde lucht wordt constant geregeld met een vraagsturing wat er dus voor gaat zorgen dat je lucht altijd optimaal blijft en warmte bespaard. De warme lucht die gerecupereerd wordt via het ventilatie gedeelte gaat verder opgewarmd worden tot de gewenste temperatuur gehaald wordt. de warmte pomp zal deze warmte dan gebruiken voor het opwarmen van de boiler. wanneer er een grote afname zou zijn zal de gaswandketel bij springen op ervoor te zorgen dat je altijd warm water hebt.

C systeem

Renson

Ventilatiesysteem C+®EVO combineert de continue toevoer van verse lucht in de droge leefruimtes via zelfregelende ventilatieroosters (Invisivent®EVO, Fixvent®Mono AK) en de doorvoer via vaste deurroosters (Invisido®, Silendo®) met de mechanische afvoer van vervuilde lucht in zowel de natte als de droge ruimtes via de nieuwe centrale afvoerventilator Healthbox®II. Dankzij dynamische CO2- en/of vochtsensor en het unieke Smartzone-principe zorgt deze Healthbox® II voor een optimale luchtkwaliteit in elke ruimte.

Bekijk technische fiche

Duko

Het Duco Comfort System werkt automatisch, en zorgt voor een natuurlijke luchttoevoer via zelfregelende ventilatieroosters in de gevel en een centrale, mechanische afvoer van vervuilde en/of vochtige lucht via de DucoBox. En dit 24 uur per dag.

Bekijk technische fiche

D Systeem

D systeem is de perfecte woning ventilatie, dit noemen ze ook wel het balanssysteem , de aangevoerde en afgevoerde lucht wordt volledig automatische geregeld en dat zorgt ervoor dat het binnenklimaat altijd optimaal blijft. Kiest u voor een D systeem met warmte wisselaar zal er ook geen warmte verloren gaan .

comair

De HRUC-E is een warmteterugwinunit verkrijgbaar met een capaciteit van 300m³/h (HRUC-E2), 380m³/h (HRUC-E3), 450m³/h (HRUC-E4) of 520m³/h (HRUC-E5) bij 150Pa. Dit d systeem heeft 100% automatische Bypass.

Bekijk technische fiche

zehnder

Zehnder ComfoAir Q vormt de basis voor een nieuwe generatie ventilatie-units die nog efficiënter, nog stiller en nog intelligenter zijn. Het uiterst moderne design, gecombineerd met intelligente techniek, maken de Zehnder ComfoAir Q de beste keuze in de markt. Door talrijke innovaties worden de best mogelijke geluidsisolatiewaarden, een nog betere warmterecuperatie en een bijzonder laag energieverbruik bereikt. Zehnder ComfoAir Q waarborgt maximaal comfort voor een optimaal binnenklimaat gecombineerd met maximale energie-efficiëntie. Bekijk technische fiche

ventaxia

Het Vent-Axia Sentinel Kinetic & Sentinel Kinetic Plus Mechanisch ventilatiesysteem/ Warmteterugwinning (Mechanical Ventilation with Heat Recovery ofwel MVHR) zijn warmteterugwinningsunits ontworpen om op een energiezuinige manier woningen en soortgelijke gebouwen te ventileren conform de meest recente normen. Deze unit is ontworpen voor continue werking, d.w.z. 24 uur afvoeren van vuile, vochtige lucht vanuit de badkamer, toiletten en keukens (natte ruimtes). Wanneer de vuile lucht wordt afgevoerd, brengt de warmtewisselaar in de unit tot 90% van de warmte terug om dit af te geven aan de toevoerlucht die naar de slaapkamers en woonkamer gaat (droge ruimtes). Er bestaat een soort Kinetic Plus dat een constant luchtdebiet aanhoudt ongeacht enige verandering in de systeemdruk.

Bekijk technische fiche

Plaatsingsmaterialen

Voor woningen en appartementen gebruiken we meestal het comair systeem dat zeer gemakkelijk te plaatsen is en de buizen zijn maar 63 mm groot, dus eenvoudig weg te werken in de chap. Voor de industrie en ook soms voor appartementen gebruiken we galva kanalen.